Veden juonnissakin on siten muistettava kohtuus. Tavanomaisesti aikuiselle riittää keskimäärin kaksi litraa, lapselle puolitoista. Noin puolet tarvittavasti vedestä saadaan ravinnosta, ja loput on juotava – mieluiten pieninä määrinä pitkin päivää. Helteellä tarvittavan nesteen määrä lisääntyy hiukan, ja hanaveden ohella kannattaa suosia mineraaleja sisältäviä kivennäisvesiä sekä niin sanottuja elektrolyyttiliuoksia. Näistä keho saa sekä tarvitsemansa nesteytyksen että tärkeät mineraalit. Erinomaisia kehon nestepitoisuuden lisääjiä ovat myös nestepitoiset ruuat, kuten hedelmät ja kasvikset. Ei ole sattumaa, että helleaikaan näiden tarjonta on huipussaan.

Hellepäivän ABC

• Käytä löysiä ja kevyitä vaatteita, jotka mahdollistavat hikoilun
• Käytä hattua ja suojaa erityisesti niska huivilla tai lierihatulla
• Pysy varjossa ja vältä turhaa rasitusta
• Juo runsaasti, vaikkei janottaisi, ja muista syödä säännöllisesti
• Vältä kahvia, teetä, kofeiinipitoisia energiajuomia ja alkoholia
• Viilennä kehoa suihkulla, kosteutetuilla pyyhkeillä ja kosteutussuihkeilla – muista myös intiimialueet
• Pidä huoneilma viileänä verhoilla, läpivedolla ja tuulettimilla

Helle ja lääkkeet

Huomioi helteellä lääkkeiden mahdolliset yhteisvaikutukset. Muun muassa verenpainelääkkeiden teho voi lisääntyä silloin, kun ei juoda tai syödä säännöllisesti. Tämä voi johtaa verenpaineen liialliseen laskuun ja muun muassa huimaukseen. Monissa verenpainelääkkeissä on mukana myös diureetti, joka lisää nimensä mukaisesti nesteen – ja elektrolyyttien – poistumista kehosta, mikä lisää hellekaudella huonoa oloa, lihaskramppeja
ja suonenvetoja sekä verenpaineen laskua entisestään. Helteellä nestettä poistavan lääkityksen yhteydessä suositellaan verenpaineen säännöllistä mittausta sekä magnesium- ja usein myös kaliumvalmisteen käyttöä.

Apua apteekista

HYVINIMEYTYVÄT MAGNESIUMVALMISTEET
Tabletti sisältää 150 mg magnesiumia hyvinimeytyvässä sitraattimuodossa sekä 2 mg magnesiumin imeytymistä tehostavaa B6-vitamiinia. Sitraattimuotoinen magnesium imeytyy tehokkaasti myös vähähappoisessa tai hapottomassa vatsassa. Kaksi vaihtoehtoista valmistemuotoa: nieltävät tabletit tai purutabletit, joissa kaksi raikasta makuvariaatiota. Purutabletti on kätevä nauttia ilman nestettäkin, esimerkiksi pitkäkestoisen urheilusuorituksen aikana. Sopivat myös vegaaneille. Ravintolisiä.
> Multivita Magnesiumsitraatti + B6 90 tabl. tai purutabl.

KRAMPPEIHIN JA SUONENVETOIHIN
Crampex on uusi ainutlaatuinen, vahva ja turvallinen yhdistelmä hyvinimeytyvää magnesiumsitraattia ja kliinisesti tutkittua B- vitamiinikompleksia (B12 – B9 – B6 – B2 – B1-vitamiinit). Crampexin kaksitehoinen koostumus vaikuttaa lihaksiston lisäksi hermostoon ja tekee siitä näin tehokkaamman kuin perinteisesti kramppeihin käytetyt pelkät magnesiumvalmisteet. Kaksi valmistemuotoa: nieltävä tabletti tai raikas juoma. Ravintolisiä.
> Crampex 120 tabl. tai 14 poretabl.

ELEKROLYYTTITASAPAINON TUKEMISEEN
Glukoosia ja elektrolyyttejä sisältävä juoma kehon neste- ja suolatasapainon säätelyyn. Sopii etenkin rankan urheilun tai muun runsaan hikoilun, kuten kuumeen tai helteen aiheuttamaan nestevajaukseen, myös ripulin aiheuttamaan nestevajeeseen. Makuna on raikas sitruuna. Ravintolisä.
> Nesteytys ratiopharm 10 poretabl.