Pienet lapset sairastavat nuhakuumeita usein 5-10 kertaakin vuodessa.
Kurkkukivun hoitoon apteekin valikoimassa on runsaasti erilaisia valmisteita, joista osalla on yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa.
”Vanhempien kanssa puhuessa paljastuu usein sama asia kuin tutkimuksissakin on havaittu lääkkeiden, etenkin kipulääkkeiden, liian pienestä annostelusta. Haittavaikutuksien pelossa lapselle annetaan tarkoituksella liian pieni annos lääkettä, mikä ei laske kuumetta tehokkaasti tai lievitä kipua kunnolla”, proviisori Kim Nummila sanoo.
Kaikki lasten käyttöön tarkoitetut valmisteet ovat turvallisia suositelluilla annoksilla, ja tehokas kivun lievitys ja kuumeen lasku saadaan vain ohjeistettua annosta käyttämällä. Pienillä lapsilla nenän vuotaminen ja tukkoisuus vaikuttavat niin nukkumiseen kuin syömiseenkin häiritsevästi, ja siksi kotiin kannattaa hankkia tehokas ja helppokäyttöinen niistäjä, esimerkiksi pölynimuriin liitettävä malli.
”Lasten nuhaa ja tukkoisuutta voidaan hoitaa avaavalla lääkkeellä jo 1-vuotiaasta alkaen turvallisesti, mikä usein arveluttaa vanhempia. Lapsi nukkuu paremmin, kun illalla nenä niistetään ja avataan lääkkeellä sekä kuumetta alennetaan kuumelääkkeellä. Ylävartalon kohdalle patjan alle sopiva koroke, niin sekin helpottaa hengitysteiden pysymistä avoinna.”
Vauvoilla nenän avaaminen hoidetaan niistäjällä ja keittosuolatipoilla. Kuiva ärsytysyskä on usein myös kiusallinen vaiva lapsilla ja sen hoitoon suositellaan nykyään hunajaa sisältäviä yskävalmisteita.
”Perinteisten yskänlääkkeiden soveltuvuudesta lapsille on puhuttu viime aikoina paljon. Jos lääkkeestä on ollut aikaisemmin apua yskän hillitsemisessä, sitä voi edelleen käyttää turvallisesti valmisteen annosteluohjetta noudattaen. Joillekin yskänlääke tuntuu tehoavan hyvin, toisille heikommin. Yksilölliset erot ovat suuria, mutta häiritsevää yskää voi siis edelleen hoitaa yskänlääkkeellä.”
Kovassa kuumeessa riittävä nesteen nauttiminen on tärkeää, jotta lapsi ei kuivu. ”Mitä pienempi lapsi, sitä tärkeämpää on huolehtia riittävästä nesteen antamisesta, ja alle 3 kuukauden ikäisen lapsen kuumeilu on aina syytä selvittää lääkärillä.”